Saborski zastupnik

Domagoj Hajduković za Bljesak: BiH može biti 'Belgija Balkana'

Potrebno je osvijestiti da ništa što je dobro za Hrvate ne može biti loše za Srbe i Bošnjake i obrnuto, rekao je u intervjuu za Bljesak.info Domagoj Hajduković, zastupnik u Hrvatskom saboru.
Vijesti / Politika | 07. 11. 2022. u 17:21 Gloria Lujanović / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija je u programu od deset točaka navela koje su nužne reforme za BiH kako bi dobila status kandidata, ali BiH se nije iskazala. Zadnje što sam provjerio jest da je ispunjeno manje od 30% traženih zahtjeva, a niti jedan ozbiljniji reformski proces se nije dogodio, rekao je za Bljesak.info Domagoj Hajduković, zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik hrvatskih Socijaldemokrata.

Iako je BiH dobila preporuku za kandidatski status, ništa se nije promijenilo

BiH nedavno je dobila preporuku Europske unije za zemlju- kandidata, ali u praksi se, ističe Hajduković ništa puno nije promijenilo.

“Otvorena europska perspektiva za BiH postojala je i prije, ali nije bilo ozbiljnijih reformskih procesa, što ne znači da ih neće biti, jer im se nadam. Međutim, ovo je potvrda da su vrata EU širom otvorena, no na političarima je hoće li hrabro zakoračiti kroz ta vrata“, rekao je Hajduković.

Mnogi analitičari istaknuli su ranije kako se u BiH nije s prevelikom radošću dočekala vijest o preporuci za kandidatski status, pa Hajduković ističe da upravo političkim elitama odgovara status quo i bez pritiska birača neće se puno pomaknuti u smjeru reformi i približavanja EU.

Neki lideri poput Dodika otvoreno protiv europskog puta BiH 

“Tome treba dodati kako su neki politički akteri, poput Milorada Dodika, otvoreno protiv EU puta BiH, dok su drugi samo deklarativno za ali ne poduzimaju puno kako bi se na tom putu napredovalo. Ne čudi, stoga, izostanak slavlja. Građani BiH imaju razloga za zadovoljstvo i ovo im treba biti poticaj da zahtijevaju od svojih izabranih predstavnika da ozbiljno shvate EU agendu BiH“, ističe Hajduković.

BiH nije u fokusu Europske unije onako koliko bi pojedine strukture i građani BiH htjeli, ali je nažalost ruska agresija na Ukrajinu promijenila mnogo toga, pa i pogled Europske unije na proširenje.

“Unija konačno vidi ono što smo mi iz pozicije zemlje članice dugo govorili: Jasna europska perspektiva nema alternativu i u interesu je Unije dosljedno i odlučno provoditi politiku proširenja. Posebice kao garanciju stabilizacije svakog područja koje je apsorbirano u Uniju. Vjerujem da upravo zbog njega BiH ima veću šansu za svoje približavanje EU, ali kao sam i prije naglasio, loptica je u domaćem dijelu terena i o samoj BiH će ovisiti hoće li je i koliko iskoristiti ili ne“, dodaje.

Žalosno je što je OHR morao intervenirati 

Hajduković se osvrnuo i na zadnje intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta u Izborni zakon BiH i ocijenio da je „žalosno što je morao nametnuti rješenja oko kojih se politička javnost nije mogla dogovoriti godinama“.

“Presude Ustavnog suda BiH godinama nisu implementirane, a to je žalosni testament nezrelosti političkih aktera u BiH. Potrebno je osvijestiti da ništa što je dobro za Hrvate ne može biti loše za Srbe i Bošnjake i obrnuto. Funkcionalna država koja štiti sve narode u njoj bi trebao biti cilj svih uključenih u politički život BiH na svim razinama“, smatra.

Moderna BiH uspostavljana je Daytonskim sporazumom, dodaje,  a stabilna i održiva budućnost BiH mora se temeljiti na tome.

"Belgija Balkana" 

"U Europi imam niz primjera multietničkih zemalja koje uspješno egzistiraju i opstaju na načelima ravnopravnosti svih naroda/jezičnih skupina i to stoljećima, od Belgije do Švicarske. Jesu li Belgija ili Švicarska manje građanske države zato što štite prava svih jezičnih/etničkih skupina na svom teritoriju? Mislim da ne. Ne vidim zašto BiH ne bi mogla biti 'Belgija Balkana'“, ističe Hajduković.

Svima, uključujući Hrvatsku i EU u interesu je cjelovita, funkcionalna BiH koja štiti sve narode koji žive u njoj, tvrdi Hajduković, iako se nekad ne čini tako.

“Mislima da Unija prepoznaje separatističke i unitarističke politike u BiH i na njoj, ponekad nespretno, radi. Ako i zastrani u toj namjeri, tu su uvijek zemlje članice iz regije koje joj mogu skrenuti pažnju na interese stabilnosti BiH i regije u cjelini“, rekao je.

Ovakva BiH, smatra Hajduković, ne može u Europsku uniju, ali pristupanje i jest proces koji zahtjeva niz reformi i promjena od društva do politike.

“Baš zbog toga vjerujem da će BiH kad bude ulazila u EU biti duboko izmijenjena zemlja u pozitivnom smislu te riječi. U tome i leži dodana vrijednost procesa približavanja EU“, rekao je Domagoj Hajduković, zastupnik u Hrvatskom saboru za Bljesak.info.

Hrvatska vojska treba biti angažirana u EUFOR-u u BiH

"Hrvatska je vojska dio mnogih misija čuvanja mira i stabilnosti u nizu misija UN-a, NATO-a, EU; od Kosova do Somalije. Hrvatski su se vojnici svugdje pokazali kao visoko profesionalni i na razini zadatka, čak i u operativno zahtjevnim podnebljima. Ne vidim zašto ne bi mogli biti i u BiH, tim više što im jezična i kulturološka blizina može pomoći u toj zadaći", rekao je Hajduković.

Kopirati
Drag cursor here to close